sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Tuliset kukkakaalisiivet

Some kohisee kukkakaalisiipen perään. Eikä ihme, herkullisia kieltämättä ovat ja niinkin arkinen kasvis kuin kukkakaali pääsee ruuassa pääosaan.

Maistoin ensimmäistä kertaa näitä, kun olin kylässä vanhojen naapurien uudessa kodissa, jonne he muutama kuukausi sitten muuttivat. Tykästyin ja olen kokeillut reseptiä parilla eri muunnelmalla sen jälkeen kotona.

Laiskan muunnelma oli tehdä glaseeraus valmiilla savunmakuisella grillikastikkeella. Ihan toimiva mutkansuoristus, jos kovasti laiskottaa, vaikka tuo glaseeraus onkin superhelppo ja nopea tehdä.

"Tee reseptistä parempi"-parannus oli pyöritellä kukkakaalit tavallisen korppujauhon sijaan panko-jauhoissa, joka on Japanin versio korppujauhoista. Niitä käytetään mm. tempuran leivityksessä ja ovat ihan erityisen rapeita. Suosittelen lämpimästä tässä ohjeessa ja muutenkin, saa ihan tavallisista pitkien hyllyjen marketeista.

Tämä on Hesarin ohje, ja alkuperäinen löytyy osoitteesta https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002921138.html.

Tuota glaseerauskastiketta muuttamalla reseptiä on helppo muunnella, koska käytännössä nämä tietenkin maistuvat tasan siltä, kuin miltä kastike maistuu. Laiska voi tosiaan valita valmiskastikkeen, mutta tuota perusohjetta on muutoinkin helppo muunnella. Minulla ei esim. ollut sriracha-kastiketta, niin laitoin makeaa chilikastiketta. Savuarmia en jaksanut ostaa (sitäkin tosin saa helposti isoista marketeista), niin lisäsin joukkoon hieman savunmakuista grillikastiketta. Kastikkeen reseptin kanssa ei ole niin nökönuukaa ja sitä on helppo muunnella siihen suuntaan mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Älä kuitenkaan tingi tulisuudesta - laita chiliä tavalla tai toisella joukkoon. Siinä on tämän reseptin juju, tulista saa ja pitää olla.



Kukkakaalisiivet

2 kukkakaalia (yhteensä 1,4 kg)
3 kananmunaa
1½ dl korppujauhoja (panko-jauhoja)
1½ tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl mustapippuria

Glaseeraus:
1 dl ketsuppia
2 rkl voita
2 tl sriracha-chilikastiketta
½ rkl soijakastiketta
1 tl nestemäistä savuaromia (liquid smoke)
1 tl dijoninsinappia

Dippikastike:
2 dl kermaviiliä (tai turkkilaista jugurttia)
100 g sinihomejuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Erottele kukkakaalit suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Laita toiseen kulhoon tai lautaselle korppujauhot. Sekoita niihin suola, savupaprikajauhe ja mustapippuri. 
Kasta kukkakaalin kukinnot ensin kananmunaan, sitten korppujauhoseokseen. Nosta leivitetyt kukkakaalit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Sekoita dippikastike. Mittaa kermaviili kulhoon. Murenna joukkoon sinihomejuusto. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Jätä odottamaan.

Valmista kukkakaalien paahtuessa myös niiden glaseeraus. Mittaa kaikki glasyyrin ainekset pieneen kattilaan, kuumenna ja keitä hiljalleen poreillen ilman kantta noin 5 minuuttia, kunnes seos on hieman paksuuntunut. Ota kukkakaalit uunista ja kaada glaseeraus niiden päälle. Sekoittele, jotta kukkakaalit maustuvat kauttaaltaan. Jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia, kunnes glaseeraus on ottanut hyvin kiinni kukkakaaleihin ja pinta on saanut kauniin värin. Tarjoa kukkakaalisiivet lämpiminä, dippikastikkeen kanssa.

Valmiina uuniin
Glaseeraus päällä, vielä 5 minuutiksi uuniin
Valmista! Ja parasta heti syötynä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti