keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Pihalla alkoi kevät!

Kaiken viikonloppuisen siivouksen lisäksi ehdin myös pari tuntia puuhata pihallamme ja laittaa vähän asioita talven jäljeltä sielläkin kuntoon.

Kevät on totisesti alkanut - ainakin Helsingissä. Lumet on kadonneet ja ensimmäiset kukinnat työntyneet kohmeisen maan läpi.

Kuopsuttelin varovasti haravalla ruusupuskan juurelta paksun lehtimaton pois. Sieltä alta paljastui jo hurja määrä krookuksenalkuja.



Osa kukista on ehtinyt jo kukkaan asti aurinkoisimmilla paikoilla.


Meidän taloyhtiössä on tapana syksyisin haravoida suurin osa lehdistä kukkapenkkejä suojaamaan ja ravinnoksi. Nyt haravoin suurimmat lehtipaakut pois kukkien juurilta kompostiin.


Aloitin viime kesänä vimmatun viinimarjapuskien elvytysoperaation. Meidän pihalla on kolme puskaa, jotka ovat olleet vuosia ilman hoitoa ja täysin kitukasvuisia. Sato on parina viime vuonna ollut ehkä keskimäärin viisi marjaa per puska.

Sain kesällä naapurista ison määrän lehmänlantaa, jota levitin puskien juureen. Lisäksi kannoin kompostista uutta multaa kunnolliseksi multapaakuksi niiden juureen. Syksyllä leikkasin puskista vanhimmat oksat alas ja annoin niille syyslannan ja peitin juuret vielä lehtimatolla. Nyt haravoin lehtimatot pois ja viskoin juurille vielä kanankakkaa. Jos tällä superelvytysprojektilla ei marjapuskat herää horroksestaan, niin eivät kyllä sitten herää millään. Olen antanut puskille armonaikaa tehdä marjoja ensi kesään saakka - sallin heille yhden kesän ihmetellä yhtäkkistä hoivaa. Ilahtuisin marjasadosta jo tänä vuonna, mutta jos sitä ei tapahdu nyt, niin ensi kesään vielä odotan. Jos sitten ei tapahdu mitään, niin sitten puskat saavat jäädä oman onnensa nojaan - minä olen sitten ainakin yrittänyt.

Näin harvaoksaisia ovat nyt pihan viinimarjapuskat, mutta toivo elää, että näm tästä elpyvät ja lähtevät tuottamaan marjaa

Yksi asia minua jaksaa ihmetyttää - pihamme ohi menevältä kävelytieltä heitetään talven aikana aivan käsittämätön määrä roskaa aidan vieruksen kukkapenkkiin. Ottaa kyllä niin päähän. Keräsin lumen alta paljastuneesta kukkapenkistä pois useita kaljatölkkejä, tupakka-askeja, pari kuohuviinipulloa, paperiroskaa ja muuta sekalaista härpäkettä. Kuinka joku voi olla niin piittamaton, että nakkaa roskansa toisten pihalle? Tekisi mieli laittaa aitaan kyltti, että roskat voi viedä muualle kuin meidän pihan kukkapenkkiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti