tiistai 1. joulukuuta 2015

Ceyloninkaneli

Lisää viimeaikaisia löytöjäni!

Kaneli, ihana kaneli. Olen aina pitänyt kanelista, mutta opin erityisesti sen makuun Portugalin aikoinani. Siellä jokaisen kahvilassa tilatun espressokupin kaveriksi tulee pieni kanelitanko, joka laitetaan kahviin likoamaan "lusikaksi". Tästä on syttynyt rakkaus paitsi vahvaakin vahvempaan kahviin, niin myös kahvin ja kanelin muodostamaan makupariin. Ripottelenkin usein kanelia capuccino-kuppini päälle, se maustaa (ja koristaa) maitovaahdon ihanasti.

Tässä kanelin käytössä on ehkä vain yksi pieni mutta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira teki muutama vuosi sitten riskiarvioinnin maustekanelin sisältämästä kumariinista. Suomeen on tuotu vuosikymmeniä pääasiassa yksinomaan kassiakanelilajiketta (Cinnamomum cassia), joka sisältää reilusti kumariinia.

Kumariini taasen on maksalle myrkyllinen aine, eli maksatoksinen. Tästä syystä markettihyllyillä myytävän kanelin säännöllinen käyttö ei ole Elintarviketurvallisuusviraston mukaan suositeltavaa. Oma käyttöni ei nyt koskaan ihan päivittäistä ole, mutta yleensä viikonloppukahvissani kanelia viikoittain löytyy.

Tähän on kuitenkin olemassa helppo ratkaisu. On olemassa kanelilajike, joka on luontaisesti kumariinitonta - nimittäin ceyloninkaneli (Cinnamomun zeylanicum). Mausteyhtiöt ovat tietoisia eri kanelilajikkeiden kumariinipitoisuuksista, mutta ceyloninkanelia saa Suomessa lähinnä vain harvoista luontaistuotekaupoista. Suuret mausteen maahantuojat eivät tätä lajiketta Suomeen tuo.



Ceyloninkaneli on hyvin antioksidanttirikas, minkä lisäksi siinä on runsaasti folaattia, betaiinia sekä K-vitamiinia sekä kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, mangaania sekä rautaa.

Ceyloninkaneli on maultaan huomattavasti pehmeämpi ja miedompi ja yleensäkin maku on erilainen kuin meillä totutun perinteisen kanelin. Tämä onkin suurten mausteyhtiöiden peruste sille miksi he eivät ceyloninkanelia maahan tuo. Itse pidän ceyloninkanelin makua kuitenkin herkullisena juurikin pehmeytensä vuoksi. Sitä voi rauhassa ripotella vaikka puuron päälle hieman enemmänkin, sillä toisin kuin perinteisen kanelin kanssa, se ei ole isompana määränä maultaan karvasta.

Ceyloninkanelia myydään pääosin luontaistuotekaupoissa. Kannattaa hakea sieltä testiin.

2 kommenttia:

  1. Hassua,miten kuvailet ceylonkanelin makua! Itse kuvailisin sitä aivan päinvastaiseksi: voimakkaammaksi ja karvaamman makuiseksi kuin tavallinen kaneli. Oon tosin maistanut vaan yhtä laatua,eikä se Ole tuo sama kuin sun pussi (en nyt muista merkkiä,mutta pienempi paketti ja kuontaistuotekaupasta sekin). Oon itsekin käyttänyt ceylonia jo pidempään just sen pienemmän kumariinipitoisuuden vuoksi,mutta maku on tosiaan musta erilainen (eikä niin hyvä) kuin tavallisessa kantelussa. Piparitaikinaankin laitoin puolet ja puolet,kun pelkäsin,että maku kärsii liikaa. Täytyy ehkä kokeilla tätä sun merkkiä seuraavaksi! Ruohonjuurestako ostit? -P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, no onpas tosiaan hassun ristiriitainen kokemus. Omaan suuhuni tuon tuoksu ja maku on pehmeä, ei tosiaan voimakas ja karvas, niin kuin olet kokenut! Tuo säkki on Ruohonjuuresta ja se on kooltaan valtava. Voin vaikka pakata siitä maistiaisen sullekin, kun nähdään, niin voit kokeilla onko oikeasti eri vai onko meillä vain erilainen kokemus mausta.

      Poista