torstai 20. elokuuta 2015

Gazpacho, ceviche ja ystävä vuosien takaa

Törmäsin alkuviikosta kadulla sattumalta vanhaan ystävään vuosien takaa. Henkilöön, joka on asunut vuosia ulkomailla ja josta en ole kuulut niinä vuosina juuri mitään. Hän oli palannut Suomeen ja asuu nykyään Helsingissä. Itseasiassa on asunut jo 1.5 vuotta. Näin kauan kesti ennen kuin sattumalta törmäsimme (Helsinkihän on pieni kaupunki, jossa voi törmätä tuttuihin ihan ilman suunnitteluakin aika suurellakin todennäköisyydellä).

Sovimme siinä sitten paremmat treffit. Että saisimme edes vähän vaihdettua kuulumisia. Tuntuu hassulta vaihtaa kuulumisia, kun aikajänteenä on vuosikaudet. Turha kertoa pikkujutusta, jota tapahtui viime viikolla, kun poimit viimeisen kymmenen vuoden ajalta niitä kohokohtia.

Eilen hän sitten tuli katsomaan "uutta kotiani" (kyllä, 1.5 vuotta olen tässä asunut). Minä valmistin meille iltaruuan - jotain lämpimään elokuun iltaan sopivaa. Gazpacho ja ceviche - niillä oli hyvä siivittää kuulumisten vaihtoa. Niin ja kylmä rosé - toimii kun istuu puutarhassa ja ilta-aurinko paistaa suoraan silmään.

Gazpachoa olen ylistänyt jo aiemminkin (ja julkaissut reseptin). Minähän rakastan gazpachoa - tuota simppeliä ja raikasta kylmää tomaattikeittoa. Tein keiton hieman eri ohjeella tällä kertaa, kun minkä aikanaan olen täällä julkaissut. Lopputulos oli erinomainen. Reseptissä oleva vaalea leipä toi keittoon tiettyä ruokaisuutta ja puolikas chilinpalko mukavaa pikkupotkua - ei kuitenkaan liikaa.

Lisäksi tein cevichen, kun jääkaapissa oli tuoretta lohta, sitrunaa ja avokadoa. Sitä söimme maalaisleivän päällä keiton kanssa ja täytyy sanoa, että hyvää oli.

Tämä menu on erinomainen kuumiin kesäiltoihin ja illanistujaisiin. Näköjään myös iltoihin, jolloin ystävä menneisyydestä tulee luoksesi kylään. Helppoa, raikasta, maukasta ja terveellistä. Gazpachon voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin muhimaan, se on hyvä viilentää ennen tarjoilua ja pienellä seisottamisella maut tasoittuvat ja syvenevät.


Gazpacho, eli kylmä tomaattikeitto 

n. 600g kypsiä tomaatteja
2 avomaankurkkua kuorittuna
1 punainen paprika
1 varsi kesäsipulia
3 valkosipulin kynttä
2 vaaleaa leipäviipaletta
oliiviöljyä (noin puoli desiä keittoon + lautasella keiton päälle pirskoteltuna)
3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl sokeria
punaista chiliä (maun mukaan, ilman kypsentämistä ei tule kovin tulista. Käytin itse kokonaisen palon ei kovin tulista chiliä)

Pilko kaikki vihannekset sekä leipä kattilaan tai blenderiin. Lisää mausteet (pilko chili ja valkosipulinkynnet rouheasti sauvasekoittimen tai blenderin avuksi). Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Tarkasta maku ja tee tarvittavat korjaukset (esim. etikan ja sokerin määrä ja suhde riippuu tomaattien lajikkeesta ja kypsyydestä - mausta rennosti oman suun mukaiseksi). Jäähdytä ennen tarjoilua.



Lohi-ceviche, eli sitruskypsytetty lohi
400 g lohta
1 sitruunan mehu
1 limen mehu
1 iso avokado
kapriksia maun mukaan
puolikas puntti tuoretta korianteria
puolikas chilipalko
0.5 tl suolaa

Pilko lohi pieniksi kuutioiksi kulhoon (suosittelen käyttämään fileen häntäpäätyä, niin ei ole ruotoja). Purista päälle sitruksien mehu. Lisää muut ainekset ja pyörittele kaikki varovasti sekaisin. Anna seistä jääkaapissa noin puoli tuntia, niin sitrusten happo kypsyttää lohen.

Tarjoilu paahdetun maalaisleipäviipaleen päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti