maanantai 5. tammikuuta 2015

Aamiainen: Chia-vanukas

Vaikka nämä chia-vanukkaat onkin blogimaailmassa jo jokusen kerran nähty, niin ehkä minäkin vielä lähden mukaan. Yleensä syön puuroaamiaisen töissä, mutta näin joululomalaisena on aikaa ja mahdollisuus testailla uusia aamiaisideoita.

Chia-siemenet ovat ilmestyneet ruokakauppoihin muun superfood-villityksen mukana. Oman pussini ostin lähimarketista Cocovin valmistamana. Pussillinen siemeniä maksoi vähän alle kympin ja riittoisuutensa vuoksi (käyttöannos noin 1-2 rkl) pussi ei ihan heti kulu loppuun.

Terveysvaikutuksia chialla on sanottu olevan niin paljon, että vähän jopa vaikea uskoa. Siemenet sisältävät muun muassa omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia, antioksidantteja ja kalsiumia. Googlaa "chia terveysvaikutukset", jos haluat lisätietoja mitä kaikkea tämä supersiemen sinulle voikaan saada aikaan. Helpon rakenteensa (ei sitkeää, kovaa tai muuten hankalaa pureskeltavaa) ja mauttomuutensa takia chia on helppo ottaa mukaan ruokavalioon - siemeniä voi sellaisenaan vaikka ripotella aamujugurttiin tai puuroon.

Näillä "vanukkailla" saa myös kätevää vaihtelua aamupalarepertuaariin. Vanukas syntyy, kun chia-siemen pääsee kosketuksiin nesteen kanssa. Jo puolessa tunnissa siemenet imevät itseensä todella suuren määrän nestettä ja erittävät limaa, joka hyytelöi nestettä. Tai oikeastaan siemenet muuttuvat sellaiseksi sammakonkudun näköiseksi liemeksi.

Vanukas siis valmistetaan niinkin yksinkertaisesti, että laitetaan kulhoon pari desiä haluamaansa nestettä, esim. kauramaitoa tai mitä tahansa muuta itse haluamaansa nestettä. Makua voi hakea esim. käyttämällä valmiiksi maustettuja maitojuomia (esim. vanilija-kauramaito), lisäämällä joukkoon itse esim. vanilijasokeria tai tekemällä kuin minä - syömällä sokerittoman ja mausteettoman vanukkaan hillon kanssa. Tämä kannattaa tehdä illalla jääkaappiin, niin aamulla siellä odottaa valmis aamianen.



Chia-vanukas
2.5 dl kauramaitoa
2 rkl chia-siemeniä

Sekoita kulhossa ja laita jääkaappiin valmistumaan. Syö hillosilmän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti