sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Naudan sisäpaistia uunissa

Ruokakauppa tarjosi tarjoushintaan naudan sisäpaistia. Ostin sitä kotiin viikonlopun ruuaksi, kun oli niin hyvännäköistä kotimaista lihaa.

Olen monesti maininnutkin että pidän kovasti lihassa halvemmista ruhonosista, joita haudutetaan pitkään uunissa. Nauta ei vain tässä ole ihan ykkössuosikkini ja tämä taisikin olla ensimmäinen kerta, kun naudan paistipaloja ostan. Lammas ja porsas ovat minun mielestäni huomattavasti maukkaampaa lihaa (siis tässä tapauksessa kun puhutaan nimenomaan tuntien hauduttamisesta eikä sisäfileistä).

Naudastakin kuitenkin valmistui varsin kelpo päivällinen. Erona lampaaseen ja porsaaseen joita mielellään hauduttaa tuntitolkulla niin ylikypsäksi, että ne hajoavat haarukalla koskettaessa, naudan paisti kannattaa valmistaa sisälämpömittarin kanssa varustettuna.

Täydellinen kypsyysaste (hieman punaista sisällä) saavutetaan, kun sisämittari näyttää 60 astetta lihan paksuimmassa kohdassa.

Mittarin kanssa paisti on helppo valmistaa. Nostetaan lihanpala pari tuntia ennen valmistusta huoneen lämpöön lämpenemään. Hierotaan pintaan suolaa ja pippuria. Ennen uuniin laittoa paistetaan kuumalla paistinpannulla lihan pinnat voissa "kiinni" (toisinsanoen ruskistetaan lihapalan pinta joka puolelta). Sitten vain mittari lihaan ja 150 asteiseen uuniin kypsymään. Paistomittari kertoo milloin liha on valmista (minun palasessani meni noin 1.5 tuntia).

Heitin uunivuokaan lihan alle bataattipalasia, jotka pyörittelin oliiviöljyssä ja ripottelin päälle suolaa, kanelia ja muskottipähkinää. Lihan maustoin vielä suolan ja pippurin lisäksi savupaprikalla ja timjamilla.

Valmis liha otetaan uunista ja kääritään folioon noin vartiksi uunista oton jälkeen. Lepuuttaminen auttaa siihen, että kaikki neste ei postu lihasta kun sitä alkaa leikkaamaan.

Lepäämisen jälkeen paisti viipaloidaan terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi. Bataatin ja lihan kaverina maistuu vihersalaatti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti