sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Yllätysvieraita

Eilen taloyhtiömme pihalla vietettiin naapurin kaksivuotiaan syntymäpäiviä puutarhajuhlana. Kesken juhlan yksi naapurini juoksi yläkertaan ovelleni ja kertoi, että pihalle oli tullut neljän sisaruksen porukka, jotka kertoivat asuneensa 50 vuotta sitten asunnossani. Miettivät, että saisivatko tulla katsomaan synnyinkotiaan. Toivotin porukan tervetulleeksi.

Sieltä he sitten tulivat, 60 ikävuoden tietämillä olevat yhteen kerääntyneet sisarukset valokuva-albumi kainalossa katsomaan vanhaa kotiaan ja muistelemaan lapsuuttaan. Tarinaa oli niin paljon ja porukka niin mukava, että viihtyivät loppujen lopuksi pari tuntia täällä.

He kertoivat, että kotini oli heidän kotinsa vuosina 1957-1964. Kuvaukset heidän elämästään täällä oli niin mielenkiintoista kuultavaa, että vierailu oli paitsi liikuttava ja tärkeä heille, niin myös kiinnostava minulle.

Ensinnäkin se, miten kuusihenkinen perhe mahtui elämään tässä 40 neliön asunnossa (isä ja äiti ja vastasyntynyt pikkuveli nukkuivat keittiön puolella, tytöt kerrossängyssä ja isoveli laverilla olo-/makuuhuoneen puolella). Peseytymässä käytiin naapuritalon saunalla kerran viikossa. Asunnon vessa oli niin pieni, että sinne piti peruuttaa (kunhan ensin oli kantanut keittiön puuhellalta kuuman veden mukanaan vessaan). Pihasta kävi hevoskärry hakemassa roskat ja toinen hevoskärry, josta myytiin perunaa ja porkkanaa. Vastapäisessä asunnossa asui kansallisbaletin ballerina Arja Nieminen, joka kireässä nutturassa lähti aina aamuisin oopperalle ja palasi myöhään illalla esitysten jälkeen.

Olen miettinyt ikkunani edessä olevaa linnunpönttöä monta kertaa - kuka sen on siihen laittanut (on puussa todella korkealla, joten varsinainen kiipeily se on ollut)? Tämän porukan isoveli on kuulemma laittanut lapsena linnunpöntön samaan (silloin huomattavasti pienempään) puuhun samaan kohtaan. Jäimme miettimään, että voisiko linnunpönttö olla edelleen sama kuin se hänen rakentamansa, vai onko joku jossain vaiheessa käynyt vaihtamassa tilalle uuden. Samassa puussa ja samalla paikalla se edelleen on - nyt vain huomattavasti korkeammalla puun kasvun myötä.

Heidän ykkösihastuksiaan asunnossani olivat:

Keittiössä on säilytetty alkuperäinen kylmäkaappi, joka toimi heidän perheensä jääkaappina. Ja myös heillä kasvoi keittiössä rahapuu, aivan kuten minullakin.



Vessan valokatkaisija on heidän mukaansa sama kuin heidän aikanaan, tai se on uusittu samanlaiseksi.



Isäni kierrätyskeskuksesta minulle löytämä olohuoneen kattolamppu on kuulemma tismalleen samanlainen kuin mikä heillä oli samassa paikassa.


Mielenkiintoista oli myös kuulla, että naapurin työväentalolla (jossa käyn mm. jumpassa ja taloyhtiöllämme on saunavuoro) toimi siihen aikaan Suomi-Filmin studio. Täällä siis kävivät töissä mm. sellaiset kuuluisuudet kuin Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Naapuruston lapset toimivat usein avustajina elokuvissa - kyseiset sisarukset muistavat esimerkiksi kohtauksen, kun pihalle tehtiin jonkinlaisella lumetuskoneella lumisade ja heitä pyydettiin juoksemaan lumisateen läpi. Eivät kuulemma yhtään tiedä missä elokuvissa ovat näkyneet, mutta ovat nyt myöhemmin katsoneet vanhoja elokuvia silmä tarkkana, josko tunnistaisivat missä kaikissa elokuvissa he vilahtavat.

Vaihdoimme yhteystietoja porukan kanssa ja he lupasivat etsiä valokuva-albumeistaan lisää sisäkuvia asunnosta ja lähettää niitä minullekin.

Olipa yllättävä ja hauska lauantaipäivän vierailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti