sunnuntai 10. elokuuta 2014

Lohisoppa

Lohisoppa on yksi suosikkiruuistani. Se on mielestäni klassinen esimerkki siitä, kuinka yksinkertaisista aineksista syntyy super hyvä ruoka. Näin sadonkorjuuaikaan kalasoppa maistuu erityisen hyvältä, kun kotimaiset porkkanat, perunat ja palsternakat sun muut keittovihannekset on parhaimmillaan.

Lähikaupassa sattui olemaan nieriää tarjolla edulliseen hintaan. Se pienehkönä lohikalana sopii erinomaisesti keittoon. Jos ostaa kalatiskiltä kokonaisen kalan, jonka palvelutiski perkaa, niin kannattaa ehdottomasti pyytää perkeet mukaan. Niistä keittää helposti ja pienellä vaivalla hyvän kalaliemen (selkäruoto ja muut ruodot, evät, pää ilman kiduksia sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Eli siis koko muu kala paitsi sisälmykset).

Perkeet laitetaan kattilaan, pilkon itse mukaan sipulin. Päälle kylmää vettä niin että perkeet peittyvät ja ei kun levylle kiehumaan vähintään puoleksi tunniksi miehdohkolla lämmöllä. Kun liemi alkaa kiehumaan lisätään suolaa ja muutama kokonainen valkopippuri. Kiehuttamisen jälkeen pinnalle muodostunut vaahto kuoritaan pois, ja liemi siivilöidään.


Itse kalasoppa on niin helppo tehdä, että tuntuu ihan hassulta kirjoittaa sen resepti. Siihen keitettyyn kalaliemeen pilkotaan perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja muita halumiaan vihanneksia. Ne kiehautetaan kypsiksi. Kiehumisen loppuvaiheella lisätään liemeen paloiteltu kala. Lopussa lisätään kermaa - ruokakermaa tai jos nyt oikein haluaa panostaa niin kuohukermaa ja tuoretta tilliä. Tarkastetaan lopuksi suola ja pippurin määrä. Ja valmista on.

Nam - niin hyvää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti