tiistai 12. elokuuta 2014

Kinuskinen marjapavlova

Pian lapsen saavalle ystävälle järjestettiin vauvakutsut, joihin vieraat veivät nyyttäriperiaattella tarjottavaa pöytään. Kun mietin että mikä makea leivonnainen on sopivan kevyt helteiseen päivään ja sopii vauvakutsuille, keksin jostain takaraivostani tehdä pitkästä aikaa pavlovan. Eli sen sellaisen unelmankevyen marenkitortun.

Vaikka lopputuloksen ulkonäkö olikin hieman kärsinyt (marenkipohjan roudaaminen aamubussissa ensin töihin ja töiden jälkeen kutsuille ei ole maailman helpoin tehtävä, ja toisaalta täytekin olisi voinut olla himpun verran paksumpaa tavaraa), niin mielestäni lopputuloksen maku oli varsin onnistunut. Ja toki pavlovan saa ja kai on vähän tarkoituskin olla sellainen hattarapilven näköinen eikä viimeiseen asti puleerattu leivonnainen.

Marenkipohja on helppo tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi ja sitten ennen tarjoilua kokoaa homman valmiiksi. Marengin valmistuksessa on yksi tarkka juttu ja se on välineiden puhtaus - kulhon ja vatkaimen tulee olla puhtaita ja kuivia. Vähäinenkin vesimäärä tai vaikka rasva sotkee valkuaisen vaahtoutumisen. Siksi vatkauskulho kannattaa olla terästä tai lasia - muovissa on helposti esimerkiksi rasvajäämiä. Muutoin marengin valmistus sitten onkin varsin helppoa.



Kinuskinen marjapavlova

Marenkipohja

6 kpl munan valkuaista
3 dl hienoa sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoa

Kuumenna uuni 125 asteeseen.

Erottele valkuaiset keltuaisista. Laita valkuaiset lasi- tai teräskulhoon (riittävän isoon jossa ne voit sähkövatkaimella vatkata). Keltuaisia et tässä reseptissä tarvitse. Sekoita toisessa kulhossa valmiiksi vaniljasokeri, maissijauho ja desilitra sokeria. Vaahdota valkuaisia ja lisää 2 dl sokeria vähitellen samalla vatkaten. Lisää lopuksi kulhossa loppuun sokeriin sekoitetut maissijauhot siivilän läpi seuloen ja varovasti sekoitelleen. Lisää viimeiseksi etikka.

Lusikoi valkuaisvaahto leivinpaperille (halkaisija n. 24 cm). Jätä reunat korkeammiksi kuin marenkilevyn keskiosa, jotta täyttäessä saa "koloon" hyvin täytettä. Paista 125-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna marenkilevyn jäähtyä rauhassa esimerkiksi ritilällä.

Täyte
2 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
2 dl vispikermaa
purkki rahkaa / rahkajugurttia (käytin itse Ehrmannin rahkajugurttia)
n. 2 dl kinuskikastiketta

Vaahdota yhdessä kulhossa vaahtoutuva vanilijakastike ja toisessa vispikerma hyväksi vaahdoksi. Sekoita vaahdot toisiinsa. Lisää varovasti purkki rahkaa. Kaada joukkoon valmista kinuskikastiketta. Anna täytteen maustua väh. puoli tuntia kylmässä.

Kokoa pavlova. Lusikoi täytettä marenkipohjan päälle. Koristele isolla määrällä marjoja - mustikoilla, mansikoilla ja vadelmilla tai muilla haluamillasi marjoilla. Nauti heti.


Vauvakutsujen pöytä oli varsin notkuva, herkkuja riitti.



Vein lahjaksi Sophie la girafe Cosmeticsin vauvan pesuaineen ja kosteusvoiteen. Lisäksi sujautin pakettiin lahjakortin "sushiövereihin", eli vauvan syntymän jälkeen vien ystävän sushibuffettiin syömään - hän kun on kertonut kaivanneensa sushia odotusaikana paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti