sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Paistettua tofua, paksoita ja tomaatti-vesimelonisalsaa

Tofua ja paksoita - niitä kannoin eiliseltä pyöräretkeltä Hakaniemestä etnisistä kaupoista kotiin. Molempia saa usein myös hyvin varustetuista ruokakaupoista, mutta etnisissä kaupoissa hinta näille on halvempi, usein uskomattoman halpa. Nytkin 500 g:n tofupala maksoi jotain 2.5 euron tietämillä ja pussillinen paksoita euron pintaan.

Tofu on kyllä aineksena varsin mauton. Se vaatii marinoimista ja hyvää maustamista, mutta toisaalta tällä tavoin siihen saa juuri haluamansa maun. Se on vähän kuin tyhjä kanvas, johon makuja on kätevä rakentaa päälle. Tofupalojen kannattaa antaa marinoitua ainakin pari tuntia ennen paistamista. Itse tykkään tofusta juurikin eniten paistettuna, suorastaan käristettynä, joten valurautainen paistinpannu on tässä minun valintani.

Paksoi on yksi suosikkini aasialaisessa keitiössä. Myös pinaattikaaliksi kutsuttu raaka-aine on yleinen varsinkin kiinaisessa keittiössä. Sitä voi käyttää moneen tapaan vaikka keitoissa ja wokeissa, mutta tässäkin oma suosikkini on se yksinkertaisin: paistettuna valkosipulin kanssa.

Paksoi - nättiä ja herkullista
Tofun kanssa kannattaa valmistaa jotain raikasta. Tomaatti-vesimelonisalsa syntyi vähän vahingossa jääkaapin aineksista, mutta oli herkullista ja sopi erinomaisesti raikastamaan tofupihvejä.



Paistetun tofun marinadi
1 sitruunan mehu
2 rkl rypsiöljy
2 rkl soijakastiketta
1 valkosipulin kynsi
puolikas chilipalko hienonnettuna
parin sentin pätkä inkivääriä hienonnettuna
1 tähtianis murustettuna
valkopippuria rouhittuna

Sekoita marinadin ainekset tiiviin kannellisen purkin pohjalle. Pilko joukkoon soija. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Kääntele purkkia välillä.

Tofupalat siis paistetaan kuumalla pannulla kunnes ovat saaneet pintaansa mukavan ruskean sävyn

Paksoita ja valkosipulia
Leikkaa paksoista kannat pois ja huuhtele irtonaiset lehdet. Halutessasi pieni lehtiä pituussuunnassa puoliksi. Hienonna 2 valkosipulin kynttä. Kuumenna paistinpannu, kaada pohjalle rypsiöljyä. Paista paksoit ja valkosipulit niin kauan kunnes paksoi on painunut kasaan.

Tomaatti-vesimelonisalsa
2 tomaattia
pala vesimelonia
1 kevätsipuli varsineen
nippu tuoretta basilikaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Hienonna tomaatit pieniksi paloiksi. Pilko vesimelonia pieneksi paloiksi suunnilleen sama määrä kuin tomaattia. Hienonna myös sipuli ja tuore basilika. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti