torstai 29. toukokuuta 2014

Kasvispihvit

Aina kun on mahdollista niin päättää, niin pysyn kaukana ruokakaupoista ja niiden ruuhkista pyhäaattoina. Usein se onkin mahdollista, sillä kuten olen täälläkin kertonut, olen kotivara-ihmisiä. Se tarkoittaa sitä, että kotoa löytyy aina edes jotain ruoka-aineksia, joista saa pyöräytettyä useaksikin päiväksi riittävän ruuan. Eli jotain proteiinia on aina pakkasessa, juureksia jääkaapissa ja säilykkeitä, ryynejä, pastaa ja jauhoja kuiva-ainekaapissa... Ikkunalla kasvaa yrttejä ja kananmuniakin löytyy lähes aina.

Tänään sitten valmistuikin helatorstain päivällinen "kaikkea mitä kaapista löytyy" -mentaliteetilla. Löytyihän sieltä, vaikka mitä. Sopivasti tulikin taas hyödynnettyä kaiken maailman salaatinkannikat ja oliivipurkin pohjat. Tämä tekee välillä tosi hyvää ja pitää ruokahävikin lähes nollana (ruuan hävikin minimointi on minulle tärkeää).

Kasvispihvit syntyivät jääkaapin aineksista. Koska näin pyhänä laiskottaa, niin en jaksanut edes vaivautua paistamaan niitä pannulla, kun uunikin on keksitty.



Kotivaran kasvispihvit

4 perunaa
2 porkkanaa
n. 100 g parsakaalia
2 kevätsipulin vartta
1/2 purkkia kapriksia (pieniä)
2 kynttä valkosipulia
nippu tuoreita yrttejä (oreganoa ja timjamia)
3 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria rouhittuna

Pese ja kuori perunat ja porkkanat ja raasta ne. Hienonna veitsellä hienoksi parsakaalin kukinnot ja kevätsipulin varsi. Sekoita kaikki kulhossa. Raasta joukkoon valkosipulin kynnet. Hienonna maun mukaan joukkoon tuoreyrttejä. Sekoita loputkin ainekset massaan ja kaikki tasaisesti sekaisin. Muotoile pellille leivinpaperin päälle haluamasi kokoisia pihvejä ja paista niitä 175-200 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia kunnes pinta on ruskistunut ja pihvit kypsyneet pehmeiksi.

Kaivelin pakkasesta kasvispihvien seuraksi vielä lihapihvit. Jääkaapista löytyi roomansalaatin rippeet, joista sai vielä hyvän vihersalaatin aikaiseksi parin tomaatin, oliivipurkin pohjien ja parin pähkinän kanssa. Kasvispihveille sopisi älyttömän hyvin joku jugurttikastike, esim. tsatsiki, mutta sellaiseen ei jääkaapissa ollut aineksia. Raejuustoa sen sijaan löytyi, joten sai ajaa asiaa.


Näin herkullinen päivällinen syntyi kaivelemalla omia kaappeja. Nyt jääkaappi onkin sitten oikeastaan tyhjä, eli huomiselle luvassa ruokakauppareissu viikonloppua varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti