lauantai 24. toukokuuta 2014

Aamuoodi

Ihan alkuun varoitus: jos aamufiilistelyt ärsyttää, niin lopeta lukeminen tähän. Seuraa nimittäin aamuylistystä!

Olen aamuvirkku. En ole aina ollut. Teini-ikäisenä uni maistui lähemmäs puolta päivää, mutta muutos tapahtui joskus vähän reilu kaksikymppisenä. Ryhdyin heräämään automaattisesti viikonloppuisinkin viimeistään kahdeksan maissa - levänneenä ja virkeänä.

Aamut ovat mielestäni päivän parasta aikaa. Jos aamuni on kiireinen ja huono, niin koko päivä on huono. Tästä syystä herään työaamuinakin aina hieman aiemmin kuin oikeasti pitäisi jotta minulla on reilusti aikaa rauhassa valmistautua päivään - juoda kahvia, katsella Ylen Aamu-tv:tä, istuskella sohvalla, katsoa ulos ikkunasta...

Töissäkin olen aamulla tuotteliain. Teen mieluiten haastavimmat ja eniten keskittymistä vaativat työtehtävät aamun aikana ennen lounastaukoa, sillä silloin aivoni tuntuvat toimivan parhaiten ja homma sujuu. Iltapäivällä on sitten hyvä vastailla sähköposteihin ja tehdä sen sellaista helpompaa.

Tänä aamuna heräsin seitsemän jälkeen, kun sängyn vieressä avoimena olleesta ikkunasta tulvi linnunlaulut korvaan (kyllä - herään nykyään oikeastaan joka aamu linnunlauluun, sillä asuinalueellani pikkulintuja pesii aivan älyttömästi ja linnunlaulu on todellakin voimakasta). Nousin ja kävelin rutiininomaisesti ensin keittiöön napsauttamaan kahvinkeittimeni lämpenemään. Sitten aamutoimet.

Aamutoimien jälkeen keittiöön. Avaan ikkunan ja tarkkailen hetken kevään etenemistä. Olen aiemminkin kertonut, että olen innokas kaupunkiympäristön luontoseuraaja ja nyt oman kasvi- ja eläinrikkaan pihan kautta luontobongauksesta on tullut entistä helpompaa ja mielenkiintoisempaa.


Kahvin keitän joka aamu järeällä espressokeittimelläni. Siitä olisi todella vaikea luopua - olen kahvifani.


Aina (niin arkisin kuin viikonloppuisinkin) jauhan tuolla oikeanpuolisella kahvimyllyllä kerta-annoksen papuja hienoksi ja teen kupillisen kahvia tuolla koneellani. Arkisin hieman yksinkertaisemman version - americanon, johon lorautan joukkoon maitoa. Viikonloppuisin teen capuccinon, johon vaahdotan maidon tuolla koneen höyrynokalla.


Viikolla lehdet jää usein lukematta venyvien työpäivien ja muiden aktiviteettien takia. Viikonloppuna luen kertyneet lehdet pois. Niin tänäkin aamuna.

Kun lehdet on luettu ja kahvi juotu kello alkaa olla yhdeksän. Tänään reissulassen koti kaipaa kohennusta, joten ei kun lakanat pois sängystä ja pesukone pyörimään. Matot kainaloon ja ulos tamppaamaan. Imuri laulamaan ja moppi hommiin.



Kun koti on siivottu, pyykit ulos kuivamaan. Sitten alkaakin olla aamiaisen nälkä. Hullun marjahamsterin pakkasesta löytyy vieläkin marjoja, vaikka tuntuu että niitä on jo koko talvi ahkerasti syöty. Nyt alkaa olla jo kiire saada viimeiset marjat "tuhlattua" koska kohta jo saadaan uusia. Pakkasesta siis esiin mustikkaa ja vadelmaa, ne mikroon hetkeksi pyörimään kunnes muuttuvat umpijäisistä kohmeisiksi. Sitten tehosekoittimella marjasmoothie - mustikkaa, vadelmaa, loraus vettä, pari ruokalusikallista kurpitsansiemeniä, auringonkukan siemeniä ja pellavarouhetta joukkoon.



Huurteisen kylmä marjajuoma lasiin ja ei kun ikkunan ääreen taas nauttimaan auringosta ja lämpimästä aamusta.


Jaahas - kello on kymmenen. Aamiainen nautittu, lehdet luettu, koti siivottu ja pyykit pesty. Mitäs seuraavaksi? Taidan lähteä pihalle aurinkoon. Aamut on parhaita. Erityisesti tällaiset aamut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti