sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Nuukailusta

Kaikenlainen vähempi kuluttaminen ja nuukailu kiehtoo minua. Eikä nyt tarvitse säikähtää, en puhu nyt näistä äärimmilleen viedyistä "vuosi ilman öljyä" tai "kaikki kamat pelikaanivarastoon ja yksi tavara päivässä pois" -tyyppisistä ääriprojekteista. Vaan enemmänkin pienistä arjen jutuista, joilla voi vähentää omaa kulutusta ja venyttää penniä.

Aihe nousi tänään esiin, kun selailin Iltasanomien verkkosivuja ja törmäsin siellä artikkeliin "Villasukat pakkaseen, kivennäisvesikikka... Näin säästät rahaa - 26 pihistelyvinkkiä!

Osa jutun vinkeistä oli lähinnä huvittavia, mutta oli siellä osa sellaisia, joita voi ihan hyvin ottaa käyttöön. Ja osaa olin tuonut jo täällä blogissakin esille. Kuten vaikka sen, että vaatteissa kannattaa (kirpparilla ja muutenkin) katsoa aina materiaalilappua ja suosia luonnonkuituja, kuten villaa, silkkiä ja pellavaa. Tekokuidut kannattaa unohtaa - niiden elinikä on usein aivan liian lyhyt, eikä vaatteet pysy siistinä vuodesta toiseen.

Pohdin säännöllisin väliajoin omaa kulutustani ja yritän kiinnittää huomiota ostokäyttäytymiseeni. En ole mikään ihan hirveä himoshoppaaja, mutta kirpputorilta taas ostan melko paljon - kuten täällä blogissakin on se varmasti huomattu. Toisessa päässä taas kierrätän oikeastaan kaiken - joskin tässä pitää muistaa että tavarasäkkien kantaminen kirpputoreille ei tee kenestäkään parempaa ihmistä ja hyvitä liiallista ostamista. Kirpputoritkin kohta hukkuvat tavaraan, jos ihmisten mentaliteetti on se, että ostetaan koko ajan uutta ja ostetaan puhdas omatunto kantamalla vanhat kirpparille.

Myönnän, että minulla on jo tavarassa lähes kaikkea mitä tarvitsen. Oikeastaan omistan jo kaiken sen mitä ihan oikeasti tarvitsen. Sitten on joitain asioita, joita haluaisin omistaa ja joiden omistamiselle keksin hyvät perusteet - tällaisesta esimerkkinä vaikka ompelukone. Sitten on sellaisia haaveita, kuten uusi keittiö ja uusi sohva, joiden hankkiminen menisi kerskakulutuksen puolelle. Molemmat nykyiset kun ovat ihan hyviä ja toimivia, eivät vain täydellisiä.

Nuukailussa on se hyvä puoli, että kun sitä tekee jollain osa-alueella elämässä, sillä voi kompensoida kulutusta toisella. Valintoja siis, kuten kaikessa. Itselleni hyvä esimerkki tästä on autoilun välttäminen. Koska en autoile, niin eräällä tavalla lasken autoilusta vuosittain "säästämäni" rahasumman niin suureksi, että voin välillä tarvittaessa käyttää hyvillä mielin taksia (jonka siis lasken julkiseksi liikenteeksi) ja toisaalta käyttää tätä rahaa myös matkustamiseen (joka on ehdottomasti ilmastoheikkouteni). Toisaalta esimerkiksi liiallisen vaateshoppailun sijaan hemmottelen itseäni mielummin hyvillä palveluilla. Itselleni se tarkoittaa lähinnä hyvissä ravintoloissa syömistä.

Tämä postaus toimii nyt pitkänä alustuksena sille, että inspiroiduin tuosta Iltasanomien jutuista sen verran, että ryhdyn keräämään tänne blogiinkin nuukailuvinkkejä. Niitä on eräällä tavalla jo tullutkin esiin Arjen vinkit ja niksit-postauksissani, mutta perustan uuden kategorian ihan vielä Nuukailulle.

Tässä postauksessa nuukaillaan sitten kuvasta. Kun ei ollut ihan sopivaa, niin säästetään akkuenergiaa ja jätetään ottamatta - taas säästyi pikkuinen penninmurunen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti