keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tästä ei kaalisalaatti parane

(tai on se coleslawkin tosi hyvää...)

Kätevää! Sain viestin Hannalta: "Laita googleen Laila Snellman ja sumisalaatti ja kokeile". Minä googlasin ja tuloksena löytyi kaalisalaatin resepti, jonka päälle kaadetaan etikka-öljy-kastike. Koristellaan paahdetuilla seesaminsiemenillä ja muruksi hakatulla raa'alla nuudelimurskalla.

Ei ehkä kuulosta superhyvältä ja vakuuttavalta. Minut kuitenkin vakuutti. Ensinnäkin, kaalia! Kaali on hyvää. Toiseksi, etikkaa! Etikka tekee kaikesta vielä parempaa. Kolmanneksi, viesti tuli Hannalta! Hannalla on aina superhyviä reseptejä takataskussa ja tykkäämme yleensä samoista ruuista.

Tällä lähtöasetelmalla uskalsin tehdä heti ensimmäiseksi satsiksi pesuvadillisen. Kirjaimellisesti, sillä käyttämäni salaattikulho on muutaman vuoden takainen kirpparilöytö - vanha emalinen pesuvati.

Lopputulos: niin hyvää! Ei uskoisi, että ohuesta kaalisuikaleesta, porkkanaraasteesta ja sipulinvarsista voi etikkakastikkeella ja rapsakoilla lisäkkeillä tulla näin hyvä lopputulos.

Tätä ei voi kuin kokeilla ja testata itse. Siispä: resepti, olkaa hyvät. Kokeilkaa, jos ette muuten usko. Alkuperäinen ohje on Glorian viidennestä ruokakirjasta, omalla muunnelmalla. Käytin valkokaalia, kun sitä on nyt niin hyvää tarjolla, mutta alkuperäisessä on ilmeisesti punakaalia.



Sumisalaatti

noin puolet valkokaalista
2 porkkanaa raasteena
4 vartta kevätsipulia
0.5 dl seesaminsiemeniä
2 pkt pikanuudeleita

Kastike
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl merisuolaa
1 dl rypsiöljyä
mustapippuria

Paahda seesaminsiemenet pannulla (kunnes tuoksuvat hieman, tähän ei mene kuin pari minuuttia. Varo polttamasta! Paahtaminen tuo paremmin siementen makua esille).

Laita pieneen kattilaan riisiviinietikka, sokeri ja suola. Kuumenna ja sekoittele, kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet. Jäähdytä. Lisää sitten joukkoon öljy.

Suikaloi kaali ohueksi ja raasta porkkanat. Pilko kevätsipulit.

Kaada kastike raasteen päälle. Anna maustua. Lisää ennen tarjoilua seesaminsiemenet ja raa'at pikanuudelit (siis oikasti ne sellaiset pikkupussit, jossa on maustepussi mukana. Ei keitetä lainkaan, hakkaa pussia ennen sen avaamista niin että nuudelit murustuu ja lisää salaattiin).

Ja ainiin! Nyt on syksy, lokakuu! Tuli neulomisinto. Kynttilät on ihania. Tee maistuu taas hyvältä ja lämmittää kolean pyöräilyn jälkeen. Ja kaakao, kaakao se sitten vasta onkin hyvää. Sillai, että laittaa ihan liikaa kaakaojauhetta maidon joukkoon ja makeuttaa intiaanisokerilla. Sillai se on niin hyvää.

3 kommenttia:

  1. Niiiin hyvää!
    Ja tässä muutama oikaisu, joilla salaatin nykyisin itse teen. Sekoitin kastikeainekset tarjoilukulhossa kylmiltään mitään keittelemättä, joskus käytän öljynä seesamiöljyä. Sitten vihannekset ja paahtamattomat siemenet sekaan, sekoitus ja jääkaappiin maustumaan. Tätä sitten mussuttelen itsekseni, kun muut perheessä ei tykkää. Jääpähän mulle enemmän. Ja nuudelit yleensä jätän pois :) Balkanilla on musta vielä parempaa kuin punakaali. Huomenna kokeilen laittaa myös kyssäkaalia joukkoon.

    VastaaPoista
  2. Mietin itsekin tehdessä, että etikkakastikkeen kuumeneminen saattaa olla liioittelua ja että sokeri varmaan liukenee ilmankin. Myös seesaminsiementen paahtamisen tarpellisuus jääköön kunkin omaan harkintaan - parantaa toki siementen makua, mutta ei välttämätön työvaihe.

    Mutta Hanna - mitä siellä Balkanilla on parempaa? :)

    VastaaPoista