perjantai 18. lokakuuta 2013

"Kaikkia ei voi pakottaa syömään pelkkiä kasviksia"

Minua tökkii niin kovin "tehdään niin kuin ollaan aina ennenkin tehty" -asenne. Se tuntuu olevan valloillaan niin monessa paikassa. Liian monessa.

Asenteeseen usein törmää vielä aivan liian tärkeissä ja isoissa kysymyksissä. Kuten ikuisuuspaasauksessani, eli ympäristöasioissa. Erityisesti se huolestuttaa korkean tason päätöksissä, mutta niin usein myös ihan yksilötason valinnoissa. Vaikka ihan niissä omissa kulutustottumuksissa.  

Ei ole jatkuva henkilöautoilu ennenkään haitannut, miksi nytkään?
Tulee kylmä jos lasken vähän kodin lämpötilaa.
Minä nyt vain olen ihminen joka nauttii pitkistä kuumista suihkuista.
Minä nyt vain olen ihminen joka tykkää shoppailla paljon.

Isoin niskakarvat pystyyn nostava kommentti on, että "eihän minun tekemisilläni ole väliä, kun Kiinassa/Intiassa/USAssa/*valitse tähän joku haluamasi muu maa* tehdään kuitenkin sitä ja tätä."

Tämä asenne tökkii myös työympyröissä. Sinun odotetaan luovan jotain uutta ja olemaan innovatiivinen, mutta mitään reilusti uutta ja kokeilevaa ei sitten oikeastaan saakkaan tehdä. Ettei vain asiantuntevuus kärsi. Sisältöön ei saa suunnitella mitään kevennyksiä tai muuta uutta, kun sanotaan että asiantuntijayleisö arvostaa vain aihesisältöä.

Samanaikaisesti sitten kuitenkin ihaillaan muiden keksimiä innovatiivisia lähestymistapoja, uusia ideoita tai vakausta kulutustottumuksissa. Ja toivotaan että oltaisiin keksitty ne itse tai että itsekin jaksaisi tehdä jotain omille tavoilleen.

Ei ymmärretä, että ne ideat pitää mahdollistaa. Eikä teilata heti alkumetreillä. Pitäisi rohkeasti kokeilla uutta. Edes kokeilla.

Etukäteen ei voi aina tietää onnistuuko se, mutta jos ei riskiä ota ei mitään uutta myöskään synny. Vanha kansa sen jo tiesi - sitä saa mitä tilaa. Jos tilaa aina samaa, niin aina myös saa samaa.

On välillä hämmästyttävää huomata miten erilainen maailmankatsomus sitä voikaan joidenkin ihmisten kanssa olla. Eikä siinäkään mitään. Harmittaa vain että kapea maailmankatsomus voi olla yhdistettynä valtaan. Eli siihen, että pystyy teilaamaan muiden uutta kokeilevat ideat.

Annan Lihattoman lokakuun innoittamana esimerkin siitä, mistä puhun. Joskus jokunen vuosi sitten järjestin ympäristöasioihin liittyvää konferenssia Suomessa. Ehdotin, että koska konferenssin aihe on se mikä on, niin valittaisiin tarjoilut siten, että tarjolla olisi vain kasvisruokaa. Idea ei mennyt läpi. Perusteluna sain, että ihmiset ovat tottuneet siihen, että tällaisissa tapahtumissa saa "kunnon ruokaa" ja kaikkia ei voi pakottaa syömään pelkkiä kasviksia.

Voi blaah.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti