torstai 29. elokuuta 2013

Kirpeä sitruunapiirakka

Paasasin vastikään siitä brownien paistoajasta. Siis siitä, että tahmean lopputuloksen aikaansaamiseksi leivonnainen tulee ottaa uunista jo vähän ennen kuin on oikestaan valmista. Ja että reseptin voi pilata oikeastaan vain liian pitkällä paistoajalla (--> paasaukseen).

Mulle tuli siitä mieleen tämä reseptikätköjeni sitruunapiirakan ohje, jossa myöskin nuukaillaan paistoajalla. Resepti on älyttömän hyvä - olin vain onnistunut unohtamaan sen olemassaolon!

Viikonloppuna lähden kaveriporukalla meidän mökille. Mikä ihana tekosyy leipoa, kun on syöjätkin valmiiksi kartoitettu!

Tässä kirpeäntahmeessa sitruunapiirakassa on palaset kohdallaan. Sitruunanrakastajille tämä on aika must, uskon kuitenkin että maistuu hyvälle myös muiden suussa. Piirakka tykkää siitä, että sitä lepuutetaan ainakin yön yli jääkaapissa, näin maut tasoittuvat ja rakenteesta tulee sellainen tahmeantiivis.

Jos uskotte sanaani niiden brownieiden lyhyessä paistoajassa, niin uskokaa vielä enemmän tässä. Täyte ei saa missään nimessä ruskettua. Ole tarkkana, täyte voi nimittäin muuttua kitkeräksi jos rupeat oikein kunnolla paistamaan.

Mun uunissa riitti hyvin 10 minuuttia sen jälkeen kun täyte on lisätty. Ja tarjoilussa muuten optimaaliratkaisu on tomusokerihuntu ja pallo hyvää vanilijajätskiä kaveriksi. Aiai...

Resepti on alunperin Hanna Jenseniltä kopioitu.



Kirpeä sitruunapiiras

Pohja:
2.5 dl jauhoja
0.5 dl  sokeria
1 tl vaniljasokeria
150g voita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen huoneenlämpöinen voi nokareina. Sekoita tasaiseksi massaksi. Taputtele pohja piirakkavuokaan.
Esipaista pohjaa uunissa noin 10-20 minuuttia.

Kun pohja on uunissa, valmista täyte.

Täyte:
3 munaa
2 dl sokeria
0.5 dl vehnäjauhoja
1 ison sitruunan mehu (n. 5 rkl)
1 sitruunan kuori

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi sekaan vehnäjauhot ja kaada mukaan sitruunan mehu ja kuori.

Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja siirrä piirakka takaisin uuniin noin 10 minuutiksi. Tämä on se paistovaihe jossa pitää olla tarkkana! Älä siis ruskista!

Jäähdytä piirakka ja siirrä se kylmään. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Ennen tarjoilua ripottele tomusokeria päälle.

2 kommenttia:

  1. "Kirpeäntahmea" :D

    Haluan maistaa tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirpeäntahmea! Tämä oli juuri niin hyvää kuin muistinkin. Muistuttaa hieman key lime pietä maultaan. Helpompi tehdä ja yksinkertaisemmista aineksista. Suosittelen testaamaan reseptin. :)

      Poista