lauantai 1. kesäkuuta 2013

Uunissa haudutettua lampaanpotkaa ja raparperiherkku

Kaivelin eilen illalla pakkasesta lampaanpotkia sulamaan täksi päiväksi. En nimittäin viitsi käydä kaupassa kummemmin, kun ensi viikon olen kuitenkin taas työmatkalla.

Haudutut lihapadat ovat makuuni. Sellainen halvemmista ruhon osista tehty ruoka, tuntikausia uunissa köllinyt ja superpehmeäksi kypsynyt lihapata. Vastoin yleistä luuloa tällaisten ruokien teko ei ole varsinaisesti aikaavievää, eikä vaikeaa. No okei, ovat ne uunissa tuntikausia, mutta itseasiassa varsinainen valmistusaika on nopea ja uuni hoitaa itsestään loput. Vaikka uunitusaika olisikin 4 tuntia, niin ei se tarkoita, että sitä ruokaa pitäisi "laittaa" koko ajan.

Tämän ruuan valmisteluun meni 10 minuuttia. Tein sen aamukahvin jälkeen hautumaan uuniin. Ruuan ollessa uunissa tein mm. edellisessä postauksessa mainitsemani laukkuratsian. Iltapäivällä laitoin perunat kiehumaan ja höyrytin parsakaalit. Lihat valmistuivat uunissa juuri päivällisajaksi.

Julkaisen ohessa reseptin, jonka mukaan tällä kertaa tein potkat. Tässä ei kuitenkaan mikään ole kovin tarkkaa, pataan voi heittää vähän mitä vain ja monen tunnin kypsytyksellä lopputulos on oikeastaan aina herkullinen. Reseptiä ei siis tarvitse ottaa kovin vakavan kirjaimellisesti.

Jos et tiedä miltä potkat näyttävät, niin tässäpä sellaisia. Potka on osa jalkaa, ja keskellä menee luu, jonka ansiosta liha pysyy mukavan mehevänä kypsennettäessä


Uunissa haudutettua lampaanpotkaa

4 kpl lampaanpotkaa
5 kynttä valkosipulinkynttä kuorittuna
2 punasipulia isoina lohkoina
1 rkl lihafondia
1-2 tl suolaa
n. 10 kokonaista mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
rosmariinia (kuivattuna tai tuoreena)
provinssin yrittisekoitusta (tai muita kuivayrttejä)
(+lipstikkaa)
kiehuvaa vettä sitten, että potkat suunnilleen peittyvät (kiehauta esim. vedenkeittimessä ja kaada lopuksi uunivuokaan potkien ja muiden ainesten päälle)

Tältä ne näyttivät mennessään uuniin

Hauduta lihaa uunissa noin 3 - 4 tuntia (tai halutessasi vielä enemmän) alhaisessa lämmössä (n. 170 asteessa). Itselläni on tapana laittaa uuni aluksi vähän kuumemmalle (noin 200 asteeseen) ja laskea se sitten ensimmäisen tunnin jälkeen alhaalle. Noin puolessa välissä paistoa käännä potkat itsensä ympäri, eli niin että liemessä lillunut puoli tulee päälle.

Uunista tullessaan liha irtoilee luusta helposti ja on mureaa.

Tältä se näytti uunista tullessaan 4 tunnin kypsyttelyn jälkeen

Ja tässä päivällislautasella keitetyn perunan ja parasakaalin kanssa. Lisäkkeenä vielä salaattia.


Sain äidiltäni pari viikkoa sitten mökillä käydessäni mukaan myös raparperiä, josta tänään päätin pyöräyttää vielä jälkiruuan.

Raparperiherkku (raparperihilloketta ja limoncello-vanilija jugurttia)
(2 annosta)

Raparperihilloke (ruusuvedellä maustettuna)
n. 5 dl raparperiä paloiteltuna
1 dl vettä
2 dl sokeria
(+ 1 tl ruusuvettä)

Kuori raparpereistä uloin kuituinen kerros pois. Pilko veitsellä paloiksi. Laita kattilaan raparperit, vesitilkka ja sokeri. Mausta halutessasi vielä ruusuvedellä (todella hyvä lisäys, mutta ei pakollinen, jos et ruusuvettä omista). Kuumenna seos kiehuvaksi välillä sekoitellen ja anna sitten kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia hillokkeeksi.

Limoncello-vanilija jugurtti
dl bulgarianjugurttia
luraus limoncelloa
2 rl vanilijasokeria (itse käytän itsetehtyä, eli sokerin joukkoon on heitetty vanilijatanko. Jos käytät valmista vaniliinisokeria, niin käytä tavallista kidesokeria 2 rkl + lisää 1 tl vaniliinisokeria).

Sekoita ainekset keskenään sekaisin.

Kokoa lasimaljoihin jälkiruoka, pohjalle raparperihilloketta ja päälle jugurttia. Halutessasi koristele annokset pistaaseilla (minulla ei tällä kertaa niitä ollut kaapissa).



EDIT: Lampaanpotkat olivat seuraavana päivänä myös ihan mahtavaa grillisapuskaa. Valmiit potkat grilliin vain, hieman yrttiöljyä pintaan ja sen jälkeen silkkaa nautintoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti