torstai 20. kesäkuuta 2013

Pala Aasiaa kaupasta

Helsingin Hakaniemessä piilottelee suma aasialaisesta ruuasta ja sen itse tekemisestä pitävän paratiiseja. Hiljaisia ja edullisia raaka-ainekeitaita. Täynnä tavaraa - paitsi erikoisuuksia niin myös ihan jokapäiväiseen kokkaukseen sopivia.

Puhun tietenkin Hakaniemen aasialaisten kauppojen keskittymästä. Aseanic Tradiningin Aasialaisesta kaupasta Kolmannella linjalla ja Hämeentien Vii Voanista, muutamia suosikkeja mainitakseni.

Kaupoissa käyminen on kuin pieni ulkomaanmatka. Rakastan matkustaessakin supermarkettien tarjonnan penkomista ja usein tuliaiseni ovatkin ihan päivittäistavarakauppojen hyllyiltä - jotain paikallista ruuanlaittoon liittyvää. Hakaniemen marketeissa tulee sama tunnelma. Ja niistä saa vaikka mitä! Hinnatkin ovat edulliset - paljon edullisempaa kuin vaikka meille tuttujen markettien Blue Dragonit.

Kaakkois-Aasia, erityisesti Vietnam ja Kiina ovat yhtiä suosikkimatkakohteitani. Vietnamiin tykästyin niin paljon, että olen tehnyt sinne viimeisen kolmen vuoden aikana kaksi reilun parin viikon kiertelymatkaa. Vietnamilainen keittiö on oikeastaan paras, minkä tiedän. Raikas, maukas, terveellinen. Kokkailen itsekin kotona vietnamilaisia ruokia, tai ainakin vietnamilaisen keittiön insipiroimia - rapusalaatin ohjeen olen julkaisutkin. Ykkössuosikkini on vihreistä salaattimangoista tehty salaatti, jota teen aina jos vihermangoja on aasiakaupoissa saatavilla. Kiinassa olen käynyt paitsi lomailemassa, niin myös vähän opiskelemassakin, shanghailaisessa yliopistossa.

Eilen hain Hakaniemen hallin Hakkaraisen lihakaupasta juhannusgrilliin herkut. Samalla reissulla kävin Vii Voanissa täydentämässä paitsi maustekastikevarastoani, niin myös penkomassa muutenkin hyllyistä mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Aasiakaupan tuliaisia vasemmalta lähtien - granaattiomenamehua, sitruuna ja mangomehua, riisiviinaetikkaa, säilöttyjä litsejä, sushisoijaa, kalakastiketta, seesamiöljyä ja japanilaisia riisicrackereita.
Kuvassa näkyvien lisäksi kaivelin pakastealtaasta mukaan edullisia scampinpyrstöjä ja superherkullisia edamame- eli soijapapuja. Salaattimangoja ei valitettavasti tällä kertaa ollut, enkä jaksanut niitä lähteä muista aasiakaupoista katselemaan.

Aasiakauppojen hyllyistä voi löytää vaikka mitä mielenkiintoista kokeiltavaa. Pelkästää mehu- ja virvoitusjuomatarjonta on niin hämmentävän laaja, että pelkästään ne ovat jo oma maailmansa.

Muuten, syy miksi ostin noin montaa erilaista mehua, vaikken normaalisti ole yhtään mikään mehujen juoja (paitsi itse mehumaijalla tehtyjen riittävän kirpeiden versioiden) on se, että ostin vuosien pohtimisen jälkeen Anttilan poistomyyntikasasta itselleni Soda streamin! Häpeilen vähän tällaisen turhakkeen tuomista kotiini, mutta järkeilin, että kuplatetulla hanavedellä pääsen eroon sokerittoman kokiksen litkimisestä. On toiminut erinomaisesti tähän asti! Ei se niin turhake siis olekaan...

Olen myös kokeillut sekoittaa joukkoon itse tekemää puolukkamehua - toimii hyvin sekin! Ostin nyt tuon sitruuna- ja mangomehun kokeiluun, että miltä ne maistuisivat kuplaveteen sekoitettuna. Soda streameille tarkoitetut esanssilitkut eivät minua kiinnosta, ja nettipalstoilta lukemani Fun light -vinkit eivät myöskään innosta, sillä inhoan Fun lightien keinotekoista makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti