sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Vappupiknikin vietnamilainen rapusalaatti

Ystäväpiirini kevään kohokohta - vappupäivän piknik oli tänä(kin) vuonna aivan huippu. Jää ehdottomasti mieleen mitä parhaimmasta kelistä. Aurinko paistoi koko päivän ja meidän piknikpaikkamme oli niin hyvin tuuleltakin suojassa, että välillä sai ottaa vaatetuksen ihan paitahihasilleen, kun oli niin lämmintä.

Meillä siis piknikille kokoontuu vuosittain isompi porukka yhteen, ja mukanaan kukin tuo nyyttäriperiaatteella tarjottavaa. Koska porukka on iso ja varsin kokkaustaitoinen, on piknikin menu ollut vuosi toisensa jälkeen ihan yliveto.

Vein itse tänä vuonna vietnamilaista rapusalaattia ja sitä ystävänpäiväksi tekemääni rocky roadia, tosin tällä kertaa olin korvannut viikunat kuivatuilla karpaloilla. Samoin vakiotekeleisiini on kuulunut myös smetanasilli jruisleivän kanssa, myös tänä vuonna.

Vietnamilainen ruoka on aikamoisessa nousussa viime vuosina. Itsellänikin se kuuluu ihan suosikkimaihin ruuan suhteen - kiitos kahden pitkän Vietnamiin tekemäni kiertelymatkan. Tämän vietnamilaisen rapusalaatin ohjeen olen saanut joskus vuosia sitten vanhemmalta siskoltani ja siitä on muodostunut luottoresepti säännöllisin väliajoin tehtäväksi - illanistujaisiin tai muuten vain, kun tekee mieli raikasta ja ruokaisaa salaattia.

Ensimmäistä kertaa tein sitä nyt tarjottavaksi vappupiknikille. Piknikillä mukana olleiden pyynnöstä julkaisen reseptin täällä, jaettavaksi ja kokeiltavaksi. Se on helppo ja herkullinen, suosittelen kokeilemaan.

Vietnamilainen rapusalaatti

Sekoita ensin pienessä kupissa kastike:

0,5 dl sokeria
0,5 dl limen mehua
0,5 dl kalakastiketta
inkivääriä raastettuna (n. 1 cm pala)
1 valkosipulin kynsi raastettuna
chiliä hienonnettuna maun mukaan

Salaatti:

Riisinuudelia
Kurkkua kuorittuna ja siemenet poistettuna
Purjoa tai kevätsipulia
Sokeriherneitä
Jättikatkaravun pyrstöjä ja/tai katkarapuja
Maapähkinöitä
Tuoretta korianteria

Kiehauta riisinuudelit ja jäähdytä kylmässä vedessä (ja huuhtele hieman tärkkelystä pois, niin ei klimppiinny). Kypsennä nopeasti ravut pannulla (raasta halutessasi sekaan hieman valkosipulia.) Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla. Sekoita kastike nuudeleihin ja anna maustua jonkin aikaa. Kokoa salaatti ja koristele hienonnetulla tuoreella korianterilla ja halutessasi vielä hienonnetulla chilillä ja limelohkoilla.


2 kommenttia:

  1. Tää oli todella hyvää! Ja mikä yllättävää, korianteri maistui tässä, vaikka mä en tykkää siitä:) Pitääpä tehdä itsekin, koska Hessukin tykkäsi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä resepti on ihan yliveto. Ja aika vapaasti muunneltavissa. Tuo kastike on muuten niin hyvää, että teen itse usein vähän alkuperäistä reseptiä isomman määrän.

      Korianteri on tässä älyttömän hyvää, mutta en usko että esimerkiksi thaibasilika korvaajana tekisi tästä yhtään sen huonompaa. Eli jos korianteri mietityttää, niin kokeile jollain muulla yrtillä. Mutta kuten sanoit, maut on niin vahvoja ettei tässä korianteri pääosaa näyttele muutenkaan.

      Poista