torstai 14. helmikuuta 2013

Ystävänpäiväksi överein resepti ikinä: Rocky road

Jos lähtee kauppaan seuraavanlaisen kauppalistan kanssa, niin kyseessä täytyy olla ihan överi resepti:
levy maitosuklaata, levy tummaa suklaata, pussi vaahtokarkkeja, pussi lakuja, pussi suolapähkinöitä, pussi kuivattuja viikunoita, tölkki kondensoitua maitoa...

Taisi olla ensimmäinen kerta, kun kauppalistan kanssa piti pyöriä karkkihyllyn edessä (joka on muuten aivan käsittämättömän pitkä ihan joka kaupassa, miten ihmeessä tässä maailmassa voi olla niin paljon erilaista karkkia?). Ja tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun teen itse karkkeja. Yhdessä  vaiheessahan rocky roadit pyöri joka ikisessä blogissa, mutta koska olen vähän out, niin olen vasta nyt liikenteessä omani kanssa.

Rocky Road on australialainen herkku, joka on keksitty jo 1850-luvulla. Sillä tavoin saatiin myytyä pitkällä laivamatkalla Euroopasta pilaantuneita makeisia hyväuskoisille australialaisille kullankaivajille - pilalle menneet herkut kun päällystettiin suklaalla ja paikallisilla pähkinöillä, niin kukaan ei huomannut että joukossa oli jotain pilaantunuttakin. Aika katalaa...

Rocky roadiin voi periaatteessa sekoitella mitä vain, mutta käsittääkseni siihen perinteiseen tulee vaahtokarkkeja ja pähkinöitä. Niin tähän minunkin versiooni. Mutta myös kaikki muut erilaiset karkit ja kuivatut hedelmät sopii joukkoon hyvin.

Tämän kyseisen Rocky road -ohjeen olen kirjoittanut joskus muistiin, koska kuvauksessa sanottiin, että lopputuloksena on enemmänkin sellainen fudgemainen lopputulos, kuin suklaalla päällystetty karkki. Täytyy allekirjoittaa tämä kuvaus, ilmeisesti kondensoidun maidon johdosta rakenne muuttuu hieman sitkoisammaksi ja fudgemaisemmaksi.

Resepti on ainesosaluetteloltaan suorastaan absurdi, koska siihen tulee niin paljon kaikkea herkkua. Herkkua herkun päälle oikeastaan. Tunsin itseni ihan Nigellaksi tätä tehdessä, vaikkei resepti tietääkseni Nigellan olekaan. Kaikkine suklaan sulatteluine, karkin pilkkomisine ja sekoitteluine kuvaan vain olisi niin sopinut muutama aistikas lusikannuolaisu (ja kaikki ne muut Nigellan tavaramerkit).

Olen odottanut ystävänpäivää tämän kokeilua varten. Ajattelin, että yllätän tänä vuonna ystäviä pienellä makealla paketilla. Pieni sen pitää ollakin, tätä ei pahinkaan herkkuhammas pysty syömään isoja määriä. Suklaan ja karkin rakastajalle tämä lienee ihan unelmaherkku. Minustakin hyvää, mutta täytyy todeta, että ehkä piirun verran liikaa makeutta. Monet minut tuntevat tietävät, että olen enemmän suolaisen ja happaman perään kuin makean, varsinkaan näin makean.



Överi Rocky road

200 g maitosuklaata (Fazerin sinistä)
200 g tummaa suklaata
1 säilykepurkki kondensoitua maitoa (makeutettua)
50 g voita

200 g lakritsipaloja
100 g vaahtokarkkeja
5-7 kuivattua viikunaa
3 dl suolapähkinöitä

Pilko kulhoon karkit - lakut suunnilleen puoliksi, vaahtokarkit samankokoisiksi suupaloiksi  kuin lakut(meidän lähikaupasta ei löytynyt muuta kuin Väiski -vaahtokarkkeja, jotka pilkoin neljään osaan). Pienennä myös kuivatut viikunat. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon suolapähkinät. Jätä halutessasi hieman vaahtokarkkeja koristelua varten syrjään.

Kaada kondensoitu maito kattilan pohjalle. Lisää voinokare. Pilko suklaalevyt joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes suklaapalat ja voi on sulaneet ja massa on tasaista. Katso ettei massa ole liian kuumaa (jos on, niin anna ihan hetki jäähtyä). Kaada sulanut massa karkki-hedelmä-pähkinäseoksen päälle ja sekoita hyvin.

Levitä massa tasaiseksi levyksi leivinpaperillä päällystetylle uunipellille tai muuhun sopivaan astiaan. Siirrä jääkaappiin kovettumaan. Kovettumisessa menee useita tunteja, suosittelen yön yli odottamista.

Levy jähmettyneenä jääkaapissa vietetyn yön jälkeen. Osa vaahtokarkeista on tökitty levyn pinnalle koristelumielessä.

Pilko terävällä veitsellä jähmettyneestä levystä suupaloja. Pieniin rasioihin pakattuna on aika kiva lahja näin ystävänpäivänä tai muuna juhlapäivänä. Tämä säilyy hyvänä noin reilun viikon ja kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Tälläiset satsit lähtee minulta työpaikalle ja muutamalle ystävälle ystävänpäivänä
Tuosta tekemästäni levystä tuli yhteensä 4 rasiaa lahjaksi. Kuhunkin rasiaan tuli kaksi kerrosta paloja, noin 15 palaa kuhunkin rasiaan.

Oikein ihanaa ysvänpäivää kaikille - ystäville, tutuille ja tuntemattomille. Varsinkin teille, joille en syystä tai toisesta pysty tällaista rasiaa ojentamaa. Kaikki te pikku lahjanne ansaitsisitte...

2 kommenttia:

  1. Kiva hei hirveessä herkkuhimossa lukea tällasta!!!

    Hyvää ystävänpäivää<3 Eerolta erikoisterveiset kumpsulle!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä paha, jos on herkkuhimo...Pitäsikö kirjoittaa varoitus tuohon postausksen alkuun?

      Myöhäiset ystävänpäivätervehdykset teille myös! Ekulle erityisterkku! :)

      Poista