perjantai 15. helmikuuta 2013

Punajuurilaatikko

Täällä valmistui viikonlopuksi etätyöpäivän päätteeksi punajuurilaatikko.

Olen aiemmin esitellyt punajuurisalaatin ohjeen, jossa punajuuren makuyhdistelmänä käytetään vuohenjuustoa. Tämä resepti pohjautuu punajuuren toiseen parhaaseen kaveriin - sinihomejuustoon.

Laatikon teko ei ole yhtään vaikeaa, mutta punajuurien raastaminen kieltämättä on vähän kypsää hommaa. Jos sinä onnekas omistat jonkun yleiskoneen tms. prosessorin, niin niissähän kaikki raasteet tulee tehtyä ihan ilman vaivaa kädenkäänteessä. Jos olet kuin minä, niin joudut hinkuttamaan jokaisen juuren raasteeksi käsin raastimella.

Vaiva kuitenkin kannattaa. Tämä laatikko on tosi herkullista. Joukkoon tulee quinoaa, joka on paitsi maultaan hyvää, niin myös paljon terveellisempää kuin vaikka riisi tai ohra. Toki näistäkin kumpikin käy quinoan tilalla, jos sitä ei kaapeissasi ole tai et sitä syystä tai toisesta halua ostaa.

Laatikkoruuissa on myös se hyvä puoli, että samalla vaivalla tulee isompi satsi, ja lopputuloskin senkun paranee, mitä useammin sitä lämmittää. Punajuuren hienostunut maku saa hyvää lisäpotkua sinihomejuustosta, mutta mielestäni sitä ei saa olla liikaa, sillä se helposti ottaa vallan. Tässä ruuassa pääosassa on kuitenkin punajuuri.




Punajuurilaatikko

2 dl quinoaa
4 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio

Keitä ensin huuhdeltu quinoa reilussa kattilassa. Anna kiehahtaa kannen alla noin 10 minuuttia. Jätä sitten quinoa lepäämään ja turpoamaan keitinveteen. Valmista se on, kun keitinvesi on imeytynyt.

1-1.5 kg punajuuria
1 iso punasipuli (tai 2 pientä)
1.5 tl suolaa
valkopippuria
timjamia (ja/tai muita yrttejä)
1 prk ruokakermaa (käytin 15 %)
n. 100 g sinihomejuustoa
(korppujauhoja)

1. Kuori punajuuret ja raasta ne raasteeksi. Pilko punasipuli. Kuulota oliiviöljyssä reilun kokoisella paistinpannulla sipuli ja lisää sitten punajuuriraaste (pannu tuli minulla ihan ääriään myöten täyteen, joten voit tehdä tämän kahdessakin osassa). Pyörittele seosta pannulla jonkin aikaa. Mausta suolalla, valkopippurilla ja yrteillä.
2. Siirrä satsi paistinpannulta isoon kulhoon. Sekoita joukkoon ruokakerma ja murustettu sinihomejuusto. Lisää keitetty quinoa. Tarkasta suola ja maut muutenkin.
3. Kaada laakeaan uunivuokaan. Ripoittele päälle halutessasi korppujauhoja ohuelti, niin saat rapeamman kuoren. Paista n. 200 asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti