keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Uunissa paahdetut maa-artisokat ja paahdettu parsakaali kylmäsavulohella

Älytön puuhapuuska iski! Tulin kotiin jumpasta supervirkeänä. Ja nälkäisenä. Teki mieli vihanneksia. Jääkaapissa pussillinen maa-artisokkia ja parsakaalia

Maa-artisokat ovat mielestäni ihania. Niistä tehty sosekeitto on kuin samettia lautasella. Niiden kuoriminen vain nyppii, siinä tuhraantuu aikaa aika lailla, koska ne mukulat on niin epämääräisen muotoisia.

Sitten minulla välähti. Nehän voisi paahtaa uunissa - kuorineen! Eihän mitään juureksia tarvitse kuoria, jos pesee huolella ja paahtaa uunissa. Googlasin ja löysin useita osumia tästä tyylistä valmistaa maa-artisokkaa.

Sitten muistin myös lukeneeni sen vaivaamattoman leivän teon yhteydessä Kädenvääntöä-blogia, ja huomanneeni siellä uunissa paahdettujen parsakaalien ohjeen. Eihän niitäkään tarvitse aina höyryttää! Vamos uuniin siis, molemmat vihannekseni.

Lopputulokset menee ihan suosikkeihin. Varsinkin maa-artisokat. Miksi en ole aiemmin tajunnut - tehnyt niistä vain keittoja? Kuorineen paahdettuna sisuksesta tulee samettia, ja kuoret taas ovat mukavat pureskeltavia ja maukkaita. No oli parsakaalitkin hyviä. Todella hyviä.

Uunissa paahdetut maa-artisokat

0.5 kg maa-artisokkia
2-3 rkl oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Timjamia

Pese maa-artisokat huolella juuresharjalla. Leikkaa mukuloista siivuja - n. sentin paksuisia. Laita uunivuokaan, päälle oliiviöljy, suolaa, pippuria ja timjamia. Pyörittele sormineen öljy ja mausteet joka puolelle maa-artisokkapalasia.

Uunitin melko korkeassa lämmössä (muistakaa taas se kaasu-uunini, eli en osaa sanoa astelukuja) noin tunnin.



Ja katsokaas muuten samalla tuo ihana vuoka - löysin kirpparilta. Ranskalainen, painava savinen vuoka ja siihen tuollainen pehmeä kori, johon vuoka lasketaan. Sen avulla vuokaa on helppo liikutella esimerkiksi pöytään, eikä esimerkiksi pannunalusta tarvita. Rakkautta ensi silmäyksellä kirpparilla kohdatessamme viikonloppuna ja nyt pääsi ensimmäistä kertaa käyttöön. Pikkusiskon naseva kommentti - "voi jessus mikä muumimamma!". Meillä harrastetaan tätä suoraa kommentointia koko perheessä...

Uunissa paahdetut parsakaalit kylmäsavulohella
 
1 parsakaali
4 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
kylmäsavulohta
limenmehua

Pilko parsakaalista kukinnot irti. Laita uunivuokaan. Pilko päälle reilusti valkosipulia. Kaada päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele öljy ja mausteet hyvin sekaisin parsakaalin kukintoihin.

Minulla oli jääkaapissa kylmäsavulohta, ja pilkoin sitä parsakaalien päälle. Ja voi, miten ne sopivatkin hyvin! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Uunissa nämä olivat noin 45 minuuttia. Päälle puristin vielä limemehua.


Sillä aikaa kun nämä olivat uunissa, niin pyöräytin muuten taas vaivaamattoman leivän taikinan muhimaan yön yli. Vol.2 leivän paistossa siis luvassa huomenna. Teen aamun töitä kotoa käsin, joten on hyvä aika paistaa leipää. Toivottavasti nyt irtoaa paremmin vuoasta...Raportti kuuluu perästä.

5 kommenttia:

  1. Ui-ui, noita maa-artisokkia on kokeiltava!
    Mä olen ollut viime aikoina ihan koukussa uunipaahdettuihin palsternakkatikkuihin. Nin hyviä, vähän öljyä vaan päälle, ehkä hippunen hunajaa. Ja kukaan muu ei meillä niitä syö. Ihme porukkaa :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen, ainakin olivat minun suuni mukaisia. :) Täälläkin maistuu palsternakka, sehän on ihan herkkua. Miten teillä ei muille kelpaa? Ihme sakkia...no, jää enemmän sinulle!

    VastaaPoista
  3. Nam, uunijuurekset on hyviä, varmaan meidän yleisin ruoka (useimmiten bataatista)!

    Ja uusi vuokakin pääsi käyttöön, kätsän näköinen!

    Linda

    VastaaPoista
  4. Tuli maa-artisokista aivan ihania :)

    VastaaPoista
  5. Kiva, että maistui teillekin! :)

    VastaaPoista