sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Sitkeät sitruunakeksit

Tänä viikonloppuna juhlimme ystäväni polttareita. Olen hänen toinen kaasonsa, joten valmisteltavaa ja järjesteltävää on riittänyt. Juhlat olivat mahtavat, ja oli superkivaa nähdä juhlien päätähden nauttivan hänelle järjestetyistä yllätyksistä.

Leivoin polttaribrunssille sitruunakeksejä. Olen löytänyt ohjeen joskus googlaamalla "Sitruunakeksit" ja käyttänyt sitä usein, jos on kaivannut jotain sitruunaista herkkua. Keksit ovat isoja cookie-tyylisiä ja maistuvat kunnolla sitruunalta. Sitruuna kun tunnetusti on niin minun suuni mukaista.

Olen kokeillut ohjetta käyttämällä joko pelkkää leivinjauhetta, tai tätä ohjeen mukaista ruokasooda-leivinjauheseosta. Pelkällä leivinjauheella keksit eivät kohoa niin paljon ja jäävät mielestäni sitkeämmiksi. Ohjeen mukaisella ne kohoavat ja tulevat hieman rapsakammaksi. Oma suosikkini on oikeastaan leivinjauhe ja sitkeämmät keksit. Jos siis haluat, niin 1 tl soodaa + 1/2 tl leivinjauhetta voi korvata 1.5 tl leivinjauhetta.

Sitkeät sitruunakeksit

7 dl vehnäjauhojaa
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
250 g voita
3 dl sokeria
1 muna
1 vanilijatangon siemenet, tai 1 rkl vanilijatahnaa
1 sitruunan kuori
4 rkl sitruunan mehua

Sekoita keskenään jauhot, sooda, leivinjauhe ja suola. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna ja vatkaa hyvin. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori voi-sokerivaahdon joukkoon. Purista sitruunan mehu joukkoon ja lisää vanilja.

Sekoita jauhot märkiin aineisiin ja sekoita tasaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Ota taikinasta n. ruokalusikallisen kokoisia osia ja pyörittele palloiksi, pyöritä vielä lautasella, jossa on sokeria. Laita leivinpaperille ja litistä hieman. Jätä kekseille reilusti leviämisvaraa pellille ja paista n. 8-10 minuutin ajan. Keksit saavat jäädä vaaleiksi, silloin ne pysyvät sitkeinä ja kosteina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti