sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Sipulipiirakka, joka kävi kylässä


Tein tänään sipulipiirakkaa, joka on muunnelma joskus Köyhät ritarit - ohjelmassa näkemästäni piirakasta. Taisi olla Meri-Tuuli Lindströmin ohje, jota olen muovannut ajan myötä eri versioiksi ja itselleni sopivaksi.

En ole kovin pedantti reseptien noudattaja. Leivonnassa mittasuhteet ja aineet on toki tärkeitä ja silloin en (ainakaan kovin paljoa) muuttele, mutta ruuanlaitto on rennonpaa ja antaa varaa modifioinnille. Yleensä katson ruokaohjelmiakin saadakseni ideoita, en tarkkoja reseptejä.

Yksi tämän blogin aloittamisen taustoista oli tallentaa reseptejä ja tekemisiäni jonnekin. Kuitenkaan ihan yksityiskohtaisen tarkkoja reseptejä en ole koskaan harrastanut. Lukijoita siis kannustan myös samanlaiseen suurpiirteisyyteen reseptieni kanssa. Maistelkaa, modifioikaa, maustakaa eri tavalla, kokeilkaa! Se tekee juuri ruuanlaitosta hauskinta. Leivonta on sitten ihan toinen juttu, silloin yritän kiinnittää huomiota tarkkoihin ainesmääriin, myös julkaisemissani resepteissä.

Myös uunin astemerkintöjen ilmoittamisessa minulla on ongelmia. Minulla on nimittäin kaasu-uuni, jonka lämpötiloista minulla ei ole oikeastaan hajuakaan. Se on kuuma, ja lämpö tulee aina alhaalta päin. Olen kuitenkin tehnyt ruokaa ja leiponut sen kanssa jo vuosikausia, joten olen oppinut uunini niksit. Siksi julkaisen resepteissä arvioidun uunin lämpötilan, ja sähköuunien paistoajoista en oikein osaa myöskään sanoa kuin suuntaa antavan arvion. Siispä tarkkailkaa itse paistamistanne, tiedätte ja näette kyllä kun jokin asia on kypsää. 

Takaisin siihen sipulipiirakkaan - tein sen kyläviemiseksi, kun menin tänään katsomaan ensimmäistä kertaa kummilapsikatraani uusinta jäsentä, tai siis tulevaa kummipoikaani. Lapsen saanut ystäväni oli kuitenkin juuri siirtynyt maidottomaan dieettiin, joten piirakka jäi minun ja lapsen isän herkuteltavaksi. Toin loppupiirakan takaisin kotiin, sillä isä lähti paitsi työmatkalle, mutta taisi myös haluta olla solidaarinen dieettiläistä kohtaan. Siispä tämä piirakka kävi kylässä, ja palasi kotiin.

Piirakka on nopea tehdä, ja vaatii vähän aineksia. Sen hienous on makealla, suolaisella ja happamalla leikittelevässä makupaletissa. Se pohjautuu punasipulin ja balsamiviinietikan pyhään liittoon.Yleensä mielestäni kaikki suolaiset piirakat maistuvat aina samalta, oli niissä mitä tahansa aineita. Tämä maistuu erilaiselta. Alkuperäisessä ohjeessa pannulla paahdetaan hieman kuminansiemeniä oliiviöljyssä ennen punasipulien lisäämistä, mutta ne olivat minulta tällä kertaa loppu, joten jätin ne tästä versiosta pois. Tällä kertaa levitin hieman dijon-sinappia pohjan päälle ennen uuniin menoa - kikka jota käytän usein suolaisissa piirakoissa. Se vain antaa hieman sopivaa sävähdystä makuun.

Niin ja tällä kertaa oikaisin ja käytin pakastetaikinaa, mutta julkaisen tässä Kotilieden peruspiirakkapohjan ohjeen, joka sopii kaikille suolaisille piirakoille. Yleensä korvaan itse osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla, antaa mukavaa lisäkuitua ja rakennetta pohjalle.



Sipulifetapiirakka

Pohja (Kotilieden perusohje):

500 g  (~7.5 dl) vehnäjauhoja (tai pari dl korvattuna kaurahiutaleilla)
250 g                 voita tai margariinia
1                         kananmuna
1 lasillinen        Kylmää vettä

Nypi jauhot ja rasva ryynimäiseksi seokseksi. Lisää muna ja kylmä vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Kauli tai taputtele irtopohjavuokaan, myös reunoille. Esipaista uunissa n. 15 minuuttia (225 astetta).

Sipulitäyte

Oliiviöljyä kuulottamiseen
(halutessasi laita hieman kuminansiemeniä öljyyn kuumenemaan)
n. 700 g punasipulia puolirenkaiksi pilkottuna
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria
n. 1dl balsamiviinietikkaa
vajaa 1 dl sokeria

Päälle
n. 150 g fetajuustoa 

Pilko punasipulit puolirenkaiksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää halutessasi hieman kuminaa. Lisää sipulit pannulle ja hauduta miedolla lämmöllä läpikuultavan kypsiksi. Anna kypsymiselle aikaa, älä kärvennä vaan hauduta.

Kun sipulit ovat kypsiä, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle balsamiviinietikka ja sokeri ja keitä kasaan. Maista, onko makeus sopiva (saavat olla selkeästi makeita, joskin viinietikan happamuus pitäisi myös maistua).

Nosta valmis sipuliseos esipaistetun pohjan päälle. Murenna päälle fetajuusto. Omasta mielestäni leivonnassa paras on Apetinan feta, sellainen pala vihreässä kartonkipakkauksessa. Myös muut versiot käyvät, mutta muista käyttää rasvaista!

Piirakka menee tämän jälkeen uuniin vielä n. 20 minuutiksi, eli siihen saakka kun feta on hieman sulanut ja aavistuksen ruskistunut, sekä täytteen maut tasoittuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti